Военното правителство на Мали нареди в сряда на говорителя на мироопазващата

...
Военното правителство на Мали нареди в сряда на говорителя на мироопазващата
Коментари Харесай

Мали гони говорителя на мироопазващата мисия на ООН

Военното държавно управление на Мали нареди в сряда на представителя на мироопазващата задача на Организация на обединените нации MINUSMA да напусне страната в границите на 72 часа. Причината за решението са мнения в " Туитър " по отношение на дипломатически случай с Кот д`Ивоар, който утежни връзките с Организация на обединените нации, заяви " Ройтерс ".

Военните водачи, които завзеха властта с прелом през август 2020 година, спориха с районните съседи и интернационалните сътрудници за забавяне на изборите, хипотетични злоупотреби с армията и съдействие с съветски наемници на фона на лъкатушен ислямистки протест.

Хунтата краткотрайно спря ротациите на войските на MINUSMA предходната седмица, дни след ареста на 49 бойци от Кот д`Ивоар, за които управляващите споделиха, че са пристигнали в страната без позволение.

Той подреди на заместник-директора по връзките на MINUSMA Оливие Салгадо да напусне Мали в границите на три дни от сряда за издание на " тенденциозни и неприемливи " изявления в Twitter по отношение на ареста.

Той написа в Туитър " без доказателства ", че управляващите са били осведомени за пристигането на войските от Кот д`Ивоар, се споделя в изказване на държавното управление. Салгадо отхвърли коментар.

Организация на обединените нации съобщи, че  " надълбоко съжалява " за поисканото овакантяване на Салгадо.

" Важно е да се означи, че " личност нон грата " не се ползва за личния състав на Организация на обединените нации ", съобщи заместник-говорителят на Организация на обединените нации Фархан Хак пред кореспонденти в Ню Йорк.

Котдивоарските войници бяха задържани на 10 юли по съмнение, че са наемници и би трябвало да бъдат изправени пред съд като такива.

Кот д`Ивоар споделя, че бойците са били ситуирани като част от обособен контракт за сигурност и логистична поддръжка, подписан с MINUSMA през юли 2019 година, и е изискал незабавното им освобождение. 

Мали се бори да спре ислямисткия протест, който пусна корени след въстанието през 2012 година и от този момент се популяризира в прилежащите страни, убивайки хиляди и разселвайки милиони в региона на Сахел в Западна Африка.

MINUSMA, интегрираната задача за стабилизиране на Организация на обединените нации в Мали, беше основана през 2013 година в поддръжка на задгранични и местни войски, които се бият против екстремистите.

Напрежението с близо 12 000-членните сили нарасна заради апелите на Организация на обединените нации да се разреши независимост на придвижване на мироопазващите сили, с цел да проверяват нарушаванията на човешките права, което държавното управление отхвърли.

Миналата седмица Египет разгласи краткотрайно прекъсване на личния си контингент MINUSMA заради опасения за сигурността.

Така, проблемите с военната хунта в страната не престават. 

Припомняме, че Франция обяви по-рано военно евакуиране от Мали. 

Европейският съюз (ЕС) разгласи през април, че ще спре част от образованието си на въоръжените сили на Мали. Върховният представител на Съюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел изясни този ход с неналичието на гаранции от управляващите в Мали, че съветските военни реализатори няма да се намесват в работата.

Руски бойци са били ситуирани в град Тимбукту в северната част на Мали, с цел да образоват малийски сили в база, освободена от френски войски предишния месец. Това разгласи представителят на армията на Мали, съобщи " Ройтерс ".

Правителството на Мали съобщи през декември предходната година, че " съветски инструктори " са пристигнали в страната, само че Бамако и Москва до момента са дали малко детайлности за разполагането, в това число за това какъв брой съветски бойци вземат участие или каква е точната им задача.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР